PIZZA

Międzynarodowy Dzień Pizzy - warsztaty kulinarne
 
 
   
 
    
 
 
  W związku z obchodzonym 9 lutego MIĘDZYNARODOWYM DNIEM PIZZY w ramach zajęć kulinarnych wychowankowie internatu po raz kolejny wcielili się w rolę (tym razem włoskich) kucharzy. Zadaniem było przygotowanie pysznej pizzy. Zajęcia zaczęliśmy od prezentacji, podczas której dowiedzieliśmy się, że najpopularniejszym rodzajem serowego smakołyku jest margherita, która swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch. Następnie dzieci miały okazję na zdobycie wiedzy na temat składników niezbędnych do wykonania pizzy. Po części teoretycznej przystąpiliśmy do działania.
    Już same przygotowania sprawiły dzieciom ogromną frajdę: samodzielne ugniatanie ciasta, formowanie kulek drożdżowych w kształt koła, smarowanie spodu sosem pomidorowym, nakładanie ulubionych składników, tarcie i posypywanie serem. Wszyscy  z wielkim zaangażowaniem nakładali kolejne produkty na ciasto.
    Jak przystało na prawdziwych włoskich szefów kuchni, z przygotowaniem pizzy dzieci poradziły sobie znakomicie.
Gdy wszystko było już gotowe, pizza powędrowała do piekarnika. 
    Na koniec nastał upragniony moment czyli zajadanie, wychowankowie z wielkim apetytem degustowali własnoręcznie przygotowanego wypieku. Zajęcia  upłynęły  w miłej i radosnej atmosferze. Wszyscy wspólnie stwierdziliśmy, że własnoręcznie zrobiona pizza jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza od tej, którą możemy kupić. 
    Zajęcia kulinarne to dla dzieci fascynująca podróż do świata smaków, zapachów i kolorów. Dzięki zabawie w gotowanie połączonej z elementami terapii sensorycznej w prosty i przyjemny sposób możemy wspierać dzieci w poznawaniu zmysłowym i rozumieniu przez nie otaczającego ich świata.

Autor: Beata Kwapisz Foto: Beata Kwapisz