Placki

Chrupiące placki ziemniaczane!



W dniu 22 września 2021 r. w ramach zajęć przysposobienia do pracy klasa I wybrała się na wycieczkę na stragan owocowo-warzywny w celu zakupu ziemniaków do wykonania potrawy. Zanim przystąpiliśmy do wykonania placków, wspólnie omówiliśmy zgromadzone produkty, naczynia i narzędzia oraz etapy powstawania potrawy. Wszyscy uczniowie z pełnym zaangażowaniem zabrali się do pracy. Samodzielnie obrali ziemniaki, cebule, starli warzywa na tarce przestrzegając zasad bezpieczeństwa. Następnie dodali przesianą mąkę, sól i pierz. Gdy wszystkie potrzebne składniki znalazły się w misce, grupa zabrała się do wymieszania masy, a następnie do smażenia chrupiących placków ziemniaczanych. Po ich usmażeniu, dumni i zadowoleni ze swojej pracy uczestnicy zajęć przystąpili do degustacji. Placki zostały zjedzone w mig!

Autor: Beata Kwapisz