Zdrowie

Zdrowie na talerzu

Jesień to bogactwo owoców i warzyw , które dostarczają  wielu składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Doskonale o tym wiedzą wychowanki grupy IV, które podczas zajęć kulinarnych przygotowywały zdrowe przekąski .Wśród wielu zajęć prowadzonych w Internacie to właśnie zajęcia kulinarne cieszą się największą popularnością dlatego rozpoczęliśmy cykl zajęć dla początkujących kucharzy.
Przygotowania poprzedziliśmy wybraniem przepisów, opracowaniem listy produktów potrzebnych do ich przygotowania.

Podczas pierwszych w tym roku zajęć, które prowadzone będą w naszej pracowni kulinarnej 2 razy w miesiącu przygotowaliśmy surówkę z marchewki, jabłka i orzechów włoskich oraz kaszę kuskus z musem jabłkowo cynamonowym.
Kupiliśmy potrzebne produkty, przygotowaliśmy niezbędne przybory i do dzieła. Dziewczęta wykazały się nie tylko umiejętnością obróbki warzyw i owoców ale też umiejętnością współpracy i współdziałania. Same podzieliły zadania i posprzątały stanowiska pracy. Najwspanialszym momentem była degustacja i oczywiście radość ze wspólnie przygotowanych  potraw, których skosztować mogli również wychowawcy i chętni wychowankowie innych grup.

Warto nadmienić, iż przygotowane  w radosnej i twórczej atmosferze zdrowe przekąski wpisują się w działania Szkoły Promującej Zdrowie, którą od wielu lat jest Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Dęblinie.

Autor: Jolanta Kutera