Jak wiemy, jesień na dobre zagościła w naszych sadach i ogrodach. Na dworze już chłodno i deszczowo, co sprzyja różnym infekcjom i przeziębieniom. Jest pewien sposób, by temu zaradzić. Możemy np. przygotować zdrowy i pyszny posiłek. Pomogą nam w tym jesienne skarby natury pełne witamin, minerałów i składników odżywczych.
Na pierwszych jesiennych zajęciach grupy drugiej w internacie stworzyłyśmy kompozycję z jesiennych skarbów natury. Dziewczynki zapoznały się ze składnikami odżywczymi jesiennych zbiorów wraz z poznaniem roli, jaką odgrywają w naszym organizmie. Ich minerały i witaminy odpowiadają za zwiększenie odporności naszego organizmu. Dzięki nim chorujemy rzadziej i krócej. Na kolejnych zajęciach, by nie zmarnować warzyw i owoców, przygotowałyśmy pyszną rozgrzewającą zupę z dyni. A owoce posłużyły jako zdrowa lekka przekąska.
Monika Miazga