Wyszukiwarka

Wyszukiwarka

„Wiem co jem”

W miesiącu lutym w ramach programu Trzymaj Formę i Alertu Ekologicznego uczniowie ze świetlicy szkolnej pod kierunkiem p. Wioletty Sowy wykonali ulotkę pt. „Wiem co jem”. W ulotce zawarte zostały zasady prawidłowego żywienia oraz krzyżówka do wykonania. Ulotki rozdaliśmy uczniom, rodzicom, nauczycielom. Podamy kilka przykładów jak przygotować zdrowe posiłki.

Przykłady:

  1.  Chleb razowy z masłem, sałata, pieczony schab, papryka, jabłko, sok porzeczkowy;
  2. Kajzerka, masło pietruszkowe, ryba wędzona, ogórek kiszony, jabłko, sok pomidorowy;
  3. Musli, jogurt naturalny, suszone owoce, marchewki, woda.
  4. Chleb z ziarnami, masło, sałatka (pomidor, ser mozarella, zioła), sok pomarańczowy;
  5. Pasztecik z farszem mięsnym, banan, sok marchewkowy;
  6. Bułeczka drożdżowa, śliwki, gruszka, garść orzechów, mleko;
  7. Chleb chrupki, serek ziarnisty, rzodkiewki, sok pomarańczowy;
  8. Chleb razowy z masłem, sałatka warzywna z jajkiem, sok jabłkowy;
  9. Grahamka, twarożek, pomidor, papryka, szczypior, mandarynki, woda;
  10. Rogal, serek waniliowy, kiwi, sok warzywny;
  11. Grzanki, kabanos, słupki sera żółtego, ogórka, papryki; sok marchewkowo-bananowy;
  12. Chleb żytni, pasta z fasoli (fasola, oliwa, czosnek, zielona pietruszka), papryka, jabłko, herbata.

 

 

Galeria



Przejdź do góry