Wyszukiwarka

Wyszukiwarka

,,Zdrowie na talerzu”

             Jesień przynosi ze sobą zmienność pogody ,chłodny powiew wiatru oraz chłód. Padający deszcz i zimne dni osłabiają nasz organizm. O tym, dlaczego ważne jest w naszej diecie drugie zdrowe, pełne witamin drugie śniadanie przekonali się uczniowie klasy szóstej na zajęciach z wychowawcą w dn.30.10.2019r. Przygotowali talerz zdrowia, zachowując podczas zajęć odpowiednie zasady higieny oraz bezpieczeństwa. Rodzice zakupili dzieciom owoce, dzięki czemu talerz zdrowia był nie tylko smaczny ale i barwny. Uczniowie wykonali również wystawę prac.Jedni ulepili owoce z plasteliny, inni malowali je. Nie zabrakło także rebusów i zagadek o owocach i witaminach.

 

Cele zajęć:
1. Kształtowanie nawyków zdrowego odżywiania.
2. Pogłębianie sprawności językowej uczniów i umiejętności współdziałania w grupie.
3. Zapoznanie dzieci z ważnymi w diecie składnikami pożywienia, ich rolą w organizmie i występowaniem w produktach spożywczych.
4. Zwrócenie uwagi na zbędne i szkodliwe substancje (zły cukier, zły tłuszcz, sztuczne substancje dodawane do żywności) oraz źródła ich występowania (słodycze, fast- foody).

Autor: Monika Kornaga

Przejdź do góry