Rok szkolny 2022/2023

Zajęcia sensoryczne

Zajęcia sensoryczne opierają się na wykorzystywaniu zmysłów, w tym wzroku, słuchu, dotyku oraz smaku.
W dniu dzisiejszym 09.11.2022, w świetlicy szkolnej odbyły się Zajęcia z wykorzystaniem zmysłu jakim jest smak. Uczniowie z zasłoniętymi oczami musieli odgadnąć co to za...

.

Podczas zajęć kulinarnych uczniowie Zet 5 i Zet 3 z jesiennych warzyw samodzielnie  wykonali  pyszną surówkę. Na początku zajęć   dzieci utrwalały nazwy warzyw i  poznawały  właściwości odżywcze. Każdy uczeń  rozumie  potrzebę spożywania warzyw i każdy chciał mieć...

.

 

„Już owoców pełen kosz – mienią się barwami.

Te owoce pyszne są – zjedz je razem z nami”

 

Uczniowie Zet.3 i Zet. 5 kolejny już rok  uczestniczą w Programie dla Szkół,  którego celem jest kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych poprzez dostarczanie...

Zioła w kuchni

„Robimy zapasy na zimowe czasy"

Idealna przyprawa na lato | Niedziela.pl

W miesiącu październiku uczniowie klasy II SPdP w ramach zajęć przysposobienia do pracy poznawali właściwości i zastosowanie ziół w kuchni. Na zajęciach królowały: mięta, natka pietruszki i lubczyk. Uczniowie poznawali przyprawy przy pomocy...

Jesienna surówka

Jesienna surówka

Zdrowa surówka z warzyw powinna być ważną częścią naszej codziennej diety. Kiedyś była podawana niemal do każdego obiadu, dziś różnie z tym bywa. W czasach pośpiechu perspektywa obierania i krojenia warzyw często wydaje się nam pracochłonna. A wcale nie musi...

Piramida

Piramida żywienia

Piramida to graficzny opis odpowiednich proporcji różnych, niezbędnych w codziennej diecie grup produktów spożywczych. Im wyższe piętro piramidy, tym mniejsza ilość i  częstotliwość spożywanych produktów z danej grupy żywienia.

Uczniowie podczas zajęć...

Ciasto marchewkowe

Smaczne ciasto upiekliśmy, wszyscy razem je zjedliśmy…

Co dobrego ma w sobie marchewka? - Szkolne Blogi

W dniu  17 października uczniowie klasy II i III Szkoły Przysposabiającej do Pracy mogli sprawdzić swoje umiejętności kulinarne podczas pieczenia pysznego ciasta marchewkowego z orzechami, rodzynkami i zwieńczonego...

ZUPA DYNIOWA

PYSZNA ZUPA KREM Z DYNI
z grzankami w wykonaniu
uczniów kl.II i III Szkoły Przysposabiającej do Pracy.

W dniu 6 października na zajęciach kulinarnych uczniowie klasy II i III wykonali pyszną i zdrową zupę dyniową.

Kulinarny wrzesień w SPdP

Kulinarny wrzesień w SPdP

W Szkole Przysposabiającej do Pracy zorganizowaliśmy już kilka zajęć kulinarnych, podczas których młodzież uczyła się przyrządzać smaczne, pożywne i proste, a jednocześnie efektowne dania, które można przygotować dla rodziny lub jako poczęstunek...

Placki

Pyszne i zdrowe placki z cukinii w wykonaniu
uczniów klasy II i III SPdP

Wrześniowe zajęcia kulinarne rozpoczęły się od placuszków cukiniowych. Przygotowanie potrawy zostało poprzedzone wizytą w ogrodzie szkolnym, do którego uczniowie wybrali się w celu zerwania cukinii. Przed...